Stoppen met uw autorijschool: wat nu?

06 juni 2014

Het rijbewijs wordt steeds duurder. Het CBR kondigde vorig jaar al aan de prijzen van rijexamens en andere diensten stevig te verhogen. Dat betekent dat veel jongeren toch wat langer wachten voor ze hun rijbewijs gaan halen, of er zelfs helemaal vanaf zien. Vooral rijscholen merken hier de gevolgen van: het aantal examens loopt al met ongeveer 10% per jaar terug en er worden ook minder lessen gegeven. Veel rijschoolhouders kiezen liever eieren voor hun geld en staken hun activiteiten. Anderen zien juist kansen en beginnen een rijschool. Wat doet u?

Auto’s verkopen

Als u overweegt te stoppen met uw rijschool, is het natuurlijk handig om zoveel mogelijk activa om te zetten in kapitaal. Het meeste geld zit over het algemeen in de lesauto’s. Omdat dat speciaal omgebouwde auto’s zijn, zijn ze niet gemakkelijk te verkopen. Wel zijn er gespecialiseerde bedrijven die zich richten op de inkoop van lesauto’s, zoals bijvoorbeeld de Auto Inkoop Dienst. Als u zo’n bedrijf inschakelt, komt een taxateur langs om uw lesauto(‘s) op te nemen en een verkoopsom voor te stellen. Zo’n taxatie is in de meeste gevallen helemaal gratis.

U kunt ook zelf vast een prijsinschatting opvragen door het kenteken van uw auto of auto’s in te voeren op de website. Geef ook de kilometerstand, de staat van de auto en uw vraagprijs op en u krijgt vervolgens vrijblijvend een offerte toegestuurd.

Auto’s inkopen

Een moeilijke economische tijd kan ook kansen bieden. Als u graag een rijschool wilt beginnen, dan is dit ook een mooi moment om voordelig een lesauto aan te schaffen. U kunt er hier ook voor kiezen om een gewone auto om te laten bouwen, of u kunt gewoon een lesauto kopen via een bedrijf als Auto Inkoop Dienst. U weet dan zeker dat u een goede auto koopt, die al helemaal geschikt is voor het gebruik tijdens rijlessen.

Speciale aanbiedingen

Voor beide partijen, beginners en mensen die een andere richting inslaan, is het altijd zinvol om goed te communiceren met klanten en potentiële klanten. Wees duidelijk in uw plannen, zorg ervoor dat eventuele vragen op een goede manier beantwoord worden en bied een service die bij blijft. Dat kan bijvoorbeeld door speciale aanbiedingen te hebben of door bijzondere acties te organiseren.

Val op

Eén ding is duidelijk: het blijft voor rijscholen belangrijk om op te vallen. Dat kan door een goede service, maar ook de prijs is belangrijk. Het kan daarom het overwegen waard zijn om te zorgen voor een aanmelding bij Snizoo. Snizoo is een online boekingsplatform voor rijscholen, waarmee leerlingen autorijscholen in de buurt kunnen vergelijken. Ze kunnen filteren op reviews, specialiteiten en prijzen. Vervolgens kan direct – na een aanbetaling – een proefles of lespakket geboekt worden. Voor rijscholen levert dit gegarandeerd serieuze leerlingen op, die mogelijk nieuwe klanten worden.